Nolltolerans mot sexuella trakasserier mot sjuksköterskor

Publicerad 13 mars 2018
Text: Annika Wihlborg
Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet.
Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet. Foto: Ulf Huett

Fyra av tio kvinnliga sjuksköterskor har utsatts för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp i sin yrkesutövning. Samtidigt anser 82 procent av sjuksköterskorna att attityderna mot kvinnor i hälso- och sjukvården inte har förbättrats sedan metoo-uppropen startade hösten 2017.

– Det är nedslående att 40 procent av sjuksköterskorna har blivit utsatta för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp. Vi måste alltid ha en nolltolerans mot detta och kraftiga signaler som markerar att inga former av sexuella trakasserier är acceptabla. Det här är en komplex fråga eftersom det är ett samhällsproblem, vilket innebär att man inte kan peka finger åt någon specifik. Vi har alla ett gemensamt ansvar i arbetet med att färre sjuksköterskor ska utsättas för sexuella trakasserier, säger Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet.

Arbeta långsiktigt och konsekvent
Han är självklart positiv till hur metoouppropen bidragit till att belysa förekomsten av sexuella trakasserier mot sjuksköterskor, men tillägger att det inte räcker med en enskild kampanj för att få bukt med trakasserierna.
– Det här är en fråga som man behöver arbeta långsiktigt och konsekvent med; sjukvården bör aldrig sluta arbeta för att förebygga och hantera sexuella trakasserier. Undersökningsresultatet visar att vi inte lyckats få till det jämställda samhälle som många påstår att vi har. Nu gäller det att vi tar vara och bygger vidare på de goda krafter som metoo-uppropen genererade, säger Johan Larson.

Måste markera nolltolerans
För att komma tillrätta med problemet anser han att sjukvårdens chefer tydligt behöver markera att det är nolltolerans som gäller och kommunicera att det blir kännbara konsekvenser för medarbetare som exempelvis utsätter sina kollegor för sexuella trakasserier.
– Det får inte finnas några ursäkter eller omständigheter som på något sätt gör sexuella trakasserier acceptabla. Varje arbetsplats behöver ha en systematisk åtgärdsplan för hur sexuella trakasserier ska förebyggas och hanteras, säger Johan Larson.

Viktigt med civilkurage
En viktig pusselbit för att komma tillrätta med problemet är, enligt Johan Larson, att skapa ett arbetsplatsklimat där sjuksköterskor vågar berätta och anmäla om de utsätts för sexuella trakasserier.
– Som enskild sjuksköterska kan du ställa krav på att din arbetsgivare har en strukturerad plan för att förebygga och hantera sexuella trakasserier. Se också till att det finns en facklig förtroendevald på din arbetsplats, det brukar underlätta hanteringen av den här typen av frågor. Både chef och medarbetare har ett ansvar i att vara lyhörda och uppmärksamma den här typen av händelser och att visa civilkurage när det väl inträffar, säger Johan Larson.

Har du märkt att attityderna mot kvinnor inom hälso- och sjukvården har förbättrats efter att metoo-uppropen startade?

Från Framtidens Karriär – Sjuksköterskas undersökning 16–20 februari 2018.

Har du som sjuksköterska blivit utsatt för sexuella trakasserier eller övergrepp i ditt yrke som sjuksköterska?

40% av de kvinnliga sjuksköterskorna har blivit utsatta för antingen sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp. Drygt 2% har blivit utsatta för både och, därför blir totalsumman över 100%.

Från Framtidens Karriär – Sjuksköterskas undersökning 20–22 november 2017.

Jag blev utsatt av en...

Från Framtidens Karriär – Sjuksköterskas undersökning 20–22 november 2017.

Exempel från drabbade sjuksköterskor
Citat sjuksköterska 1:
”En överläkare smekte mig över rumpan, patienter har både tagit på bröst, rumpa och andra kroppsdelar. Kommentarer från anhöriga. Kommentarer från läkare om utseende.”
Citat sjuksköterska 2:
”Blev erbjuden att ha sex med överläkaren på en avdelning där jag hade praktik, när jag pluggade till sjuksköterska i utbyte mot detta skulle jag få ‘ett riktigt fint omdöme’.”
Citat sjuksköterska 3:
”Var på arbetsintervju och fick jobbet! Men fick sedan höra att chefen suttit och sagt att han anställt en riktig liten bakelse. Jag kände mig väldigt illa till mods och tänkte ‘fick jag jobbet för att du ser mig som en liten bakelse och inte på grund av mina erfarenheter, referenser och ambitioner?’ Även fått mottaga många sexuella skämt från manliga kollegor. Typ ‘man ser i dina ögon att du är kåt’.”
Citat sjuksköterska 4:
”Tafsad på bröst och kön.”
Citat sjuksköterska 5:
”Tafsad på, sexuellt kränkande ord, erbjuden sex eller önskan från patient att få sex.”
Citat sjuksköterska 6:
”Patient har onanerat synligt och bett mig hjälpa till. Blivit tagen på rumpan och brösten. Blivit kallad olämpliga saker.”

Från Framtidens Karriär – Sjuksköterskas undersökning 20–22 november 2017.