Presentation
Kullbergska sjukhuset

Gemensamma krafter formar Kullbergskas nya dialysmottagning

Publicerad 1 april 2020
Foto: Andreas Sander
Andreas Andersson, vårdenhetschef, Monika Pettersson, verksamhetsutvecklare och Sara Ekblad, sjuksköterska på njurmottagningen. Foto: Andreas Sander
Andreas Andersson, vårdenhetschef, Monika Pettersson, verksamhetsutvecklare och Sara Ekblad, sjuksköterska på njurmottagningen. Foto: Andreas Sander

Just nu byggs en helt ny dialysmottagning på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Ett projekt där vårdpersonal, patienter och byggsakkunniga gemensamt utformar verksamheten med sikte på att skapa en nära och effektiv dialysvård i toppmoderna och skräddarsydda lokaler.

Patienternas åsikter har varit en viktig del i planering och utveckling av den nya dialysverksamheten på Kullbergska sjukhuset.
– Vi kan alltid ha en uppfattning om vad det innebär att dialyseras, men det är patienterna som sitter inne med den reella kunskapen. Deras medverkan i projektet har varit mycket värdefull, säger Monika Pettersson, verksamhetsutvecklare.
En stor fördel med den nya mottagningen är att patienterna kommer att slippa långa resor.
– Det känns bra att få vara med och bygga upp en verksamhet som ger våra patienter en närmare vård och bättre livskvalitet, säger Sara Ekblad, sjuksköterska på njurmottagningen.
Mottagningen som öppnar våren 2021 kommer att ha nio fysiska dialysplatser och erbjuda hemodialys.
– Målet är att inkludera patienten i behandlingen och öka egenvårdsförmågan så långt det är möjligt utifrån varje individs egna förutsättningar, berättar Andreas Andersson, vårdenhetschef.

Rekrytering pågår
Själv arbetar han för fullt med rekryteringen av de sjuksköterskor som ska bemanna mottagningen.
– Dialys är en tekniktung specialitet som kräver lång introduktion. Våra nya medarbetare kommer att skolas in på sjukhusen i Eskilstuna och Nyköping med början redan i höst.
Sara arbetar idag på njurmottagningen på Kullbergska sjukhuset och har arbetat med dialys tidigare. Hon kan varmt rekommendera andra sjuksköterskor att arbeta med dialys.
– Som dialyssjuksköterska har man täta vårdkontakter med patienterna över lång tid vilket är trivsamt och skapar nära relationer. Det är också ett väldigt spännande område med en i mitt tycke perfekt mix av omvårdnad och medicinsk teknik!

Dialysmottagningen Kullbergska sjukhuset Katrineholm

Kullbergska sjukhuset Katrineholm söker sjuksköterskor som vill vara med från start och arbeta i en innovativ och framtidsinriktad vårdmiljö. Verksamheten kommer vara öppen måndag till lördag och ha ett nära samarbete med regionens övriga dialysmottagningar.
www.regionsormland.se

www.regionsormland.se