Presentation
Thoraxcentrum Blekingesjukhuset

Vi satsar på kompetensutveckling och flera nya tjänster

Publicerad 1 april 2020
Foto: Magnus Lejhall
Dada Merdan, verksamhetschef och Anki Olsson, sjuksköterska på Thoraxcentrum. Foto: Magnus Lejhall
Dada Merdan, verksamhetschef och Anki Olsson, sjuksköterska på Thoraxcentrum. Foto: Magnus Lejhall

Thoraxcentrum på Blekingesjukhuset i Karlskrona är ofta i topp när hjärtsjukvården får priser. Nu vässas kliniken med bättre kompetensutveckling och flera nya tjänster, bland annat en instruktionssjuksköterska.

Den nya tjänsten som instruktionssjuksköterska tillsattes i slutet av september med Niklas Magnusson, IVA-sjuksköterska som jobbat inom kliniken under många år.
Han kommer att arbeta ”på golvet” också, men blir främst ansvarig för utbildning och kompetenshöjning. Hans första stora uppgift blir att ta fram rutiner och utbildningar för den personal som ska tjänstgöra på Thoraxcentrums intermediära vårdavdelning som kliniken snart öppnar – ett mellanting mellan vanlig avdelning och IVA. Intermediärplatserna kommer att bemannas med specialupplärda sjuksköterskor och undersköterskor.

Vi söker sjuksköterskor till avd 55, Thoraxcentrum! Läs mer och ansök här! – Sista ansökningsdag har passerats

Stor genomlysning
– En sjuksköterska och en undersköterska bildar ett vårdlag med ansvar för två patienter. Vi håller på att rekrytera personal som ska bemanna vårdplatserna, säger Dada Merdan, verksamhetschef för Thoraxcentrum.
I bakgrunden finns en stor genomlysning av klinikens verksamhet och rutiner.
– Vi såg ett behov av att förändra strukturerna i vårt arbetssätt, till exempel genom att öppna en intermediär avdelning där närheten till intensivvårdssköterskorna blir väsentlig, säger Anki Olsson, sjuksköterska och projektledare för omstruktureringen.
Niklas Magnusson ska också vara med och bygga Thoraxcentrums egen kompetensstege, där de första utbildningarna planeras starta i slutet av november. I takt med att kompetensen höjs och ansvaret ökas skapas även möjlighet för löneökning

Skräddarsydd utbildning
– Vi skräddarsyr kompetensutvecklingen utifrån behoven vi har och utifrån vad individerna själva är intresserade av. Höjd kompetens gör att fler känner sig trygga på jobbet, säger Anki Olsson.
Thoraxcentrum har prisats många gånger för sin framgångsrika sjukvård, bland annat av kvalitetsregistret Swedeheart och i SKL:s nationella patientenkät.
– Och tre år i rad har vi varit bäst i landet på överlevnad efter hjärtstopp, berättar Anki Olsson.
Hon har ”arbetat sig runt” på Thorax­centrum ända sedan 1997. Förutom att vara projektledare är hon idag avdelningschef för thorax operation – ett levande bevis för att det är möjligt att göra karriär utan att behöva lämna en klinik där man trivs och vill utvecklas.

Vi söker sjuksköterskor till Thoraxcentrum, hjärtavdelning 47. Läs mer och ansök här! – Sista ansökningsdag har passerats

Thoraxcentrum på Blekingesjukhuset i Karlskrona

Thoraxcentrum på Blekingesjukhuset i Karlskrona startade 1996 och är en av landets mest framgångsrika och prisbelönta hjärtkliniker. Här bedrivs vård inom kardiologi, högspecialiserad hjärt- och lungkirurgi samt vård inom områdena invasiv elektrofysiologi, pacemaker, ICD/CRT, invasiv kardiologi/PCI och TAVI.
Kliniken har cirka 240 medarbetare på vård-, intensivvård- och röntgenavdelningar samt inom mottagnings- och operationsverksamheter.

Region Blekinge
Thoraxcentrum Blekingesjukhuset Karlskrona
Kontaktperson: Dada Merdan
Tel: 073-447 13 52, E-post: dada.merdan@regionblekinge.se
www.regionblekinge.se