Presentation
Region Kronoberg

Utvecklas och trivs med oss på kirurgen i Växjö!

Publicerad 27 oktober 2021
Foto: Martina Wärenfeldt
Ebba Björnstad, sjuksköterska, Anna Ragnarsson, sjuksköterska, Therése Ruck, specialistsjuksköterska i kirurgisk vård och Leonora Kristensson, sjuksköterska på kirurgkliniken på Centrallasarettet i Växjö. Foto: Martina Wärenfeldt
Ebba Björnstad, sjuksköterska, Anna Ragnarsson, sjuksköterska, Therése Ruck, specialistsjuksköterska i kirurgisk vård och Leonora Kristensson, sjuksköterska på kirurgkliniken på Centrallasarettet i Växjö. Foto: Martina Wärenfeldt

Vill du ha ett omväxlande arbete, med ett brett spektrum av patienter och jobba i tätt sammansvetsade team? På kirurgkliniken på Centrallasarettet i Växjö är tempot högt och ingen dag den andra lik. Här finns arbetsglädje och stöd att utvecklas i din roll som sjuksköterska.

– Kirurgi är en otroligt intressant specialitet eftersom bredden på våra patienter är så stor. Här vårdar vi patienter med allt från lindriga tillstånd till väldigt allvarliga diagnoser. Men framför allt är det en fantastisk personalgrupp, där man snabbt blir en i gänget, säger Ebba Björnstad, som har arbetat i drygt ett år som sjuksköterska på kirurgklinikens avdelning 33, som är specialiserad på kärlsjukdomar, urologi och allmänkirurgi. Men Ebba har lång erfarenhet – innan hon utbildade sig till sjuksköterska arbetade hon som undersköterska på samma avdelning under flera år.
– Det var självklart för mig att komma tillbaka eftersom jag trivs så bra, konstaterar hon.

Vi söker fler sjuksköterskor till kirurgavdelning 33. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi söker fler sjuksköterskor till kirurgavdelning 34. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Lär sig nytt hela tiden
Hennes kollega Therése Ruck instämmer. Hon har arbetat på avdelning 33 i åtta år och ville absolut återvända efter att hon nyligen blev färdig specialistsjuksköterska i kirurgisk vård.
– Nu har jag en delvis annan roll, som specialistsjuksköterska i klinisk tjänst. Jag har inte egna patienter, utan en mer övergripande roll, bland annat med att stötta andra medarbetare och inte minst nya sjuksköterskor. Det är väldigt positivt att kunna utvecklas i professionen, utan att behöva byta arbetsplats, säger hon.
Therése lyfter även hon fram den stora variationen som finns på kirurgiska kliniken.
– Vi har patienter med väldigt komplexa sjukdomar och det händer mycket hela tiden. Det är ofta snabba vårdtider och enormt omväxlande. Trots att jag har arbetat så pass länge lär jag mig hela tiden nya saker, säger hon.

Stödjer nya sjuksköterskor
På grannavdelningen, avdelning 34, vårdas kirurgpatienter med sjukdomar i mage och tarm, ÖNH, och ögon. Där arbetar Anna Ragnarsson och Leonora Kristensson. Anna gjorde praktik här under sin sista termin på sjuksköterskeutbildningen och förstod snabbt att hon ville tillbaka efter sin examen för 3,5 år sedan.
– Jag fick ett väldigt positivt intryck under min praktik och det kändes helt rätt att söka mig hit när jag var klar. Det är en väldigt stödjande miljö, där man hela tiden hjälper varandra. Vi har också ett nära och välfungerande samarbete mellan de båda kirurgavdelningarna och med exempelvis röntgen och operation. Om man vill kan man till exempel få möjlighet att vara med på operationer eller vid olika undersökningar. Det är roligt och ger ett helhetsperspektiv, säger Anna.
Leonora kom till avdelningen direkt efter att hon blev färdig sjuksköterska i januari i år. Även hon hade praktiserat här och hon arbetade dessutom extra som undersköterska under utbildningen, något som gav mersmak.
– Det är avancerad vård, med mycket medicinsk teknik, vilket jag tycker är väldigt kul och intressant. Man får verkligen lära sig mycket och fatta snabba beslut och ta ansvar. Som ny har jag fått mycket stöd, bland annat genom en åtta veckor lång introduktion, där man går dubbelt med en erfaren kollega. Det kändes väldigt tryggt och hjälpte mig att växa in i sjuksköterskerollen, berättar Leonora, som även ingår i ett två år långt utvecklingsprogram som omfattar alla nyutexaminerade sjuksköterskor på Växjö lasarett, och består av kurser, föreläsningar och träffar.

Lagom stort sjukhus
Kirurgkliniken i Växjö satsar på sina sjuksköterskor och erbjuder även andra möjligheter till kompetensutveckling och internutbildning. Exempelvis finns möjlighet att läsa till specialistsjuksköterska på halvfart när man har jobbat några år på kliniken.
Förutom det spännande och utvecklande arbete som avdelningarna 33 och 34 erbjuder vill Ebba, Therése, Anna och Leonora lyfta fram Växjö lasarett som arbetsplats. Sjukhuset är stort nog för att erbjuda all sorts vård, men inte större än att man lär känna varandra över klinik- och avdelningsgränser. Ofta är flera kliniker inblandade i en patients vård.
– Det är alltid lätt att ringa olika avdelningar för att få råd och information, menar de. Vi lär känna varandra och det finns en hjälpsam inställning och väldigt bra stämning här på sjukhuset!

Vi söker fler sjuksköterskor till kirurgavdelning 33. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi söker fler sjuksköterskor till kirurgavdelning 34. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Region Kronoberg – Kirurgkliniken på Centrallasarettet i Växjö

Kirurgkliniken på Centrallasarettet i Växjö erbjuder spännande karriärmöjligheter för dig som är sjuksköterska! På avdelning 33 är vi specialiserade på kärl, urologi samt allmän kirurgi.
På avdelning 34 är vi specialiserade på mag-tarmkirurgi, allmän kirurgi, öron-näsa-halskirurgi samt ögonkirurgi.
Vi behandlar både akuta sjukdomsfall och ger vård efter planerade operationer.

Nyfiken? Läs mer på www.regionkronoberg.se