Årets diabetessjuksköterska 2021

Sheyda blev årets diabetessjuksköterska

Publicerad 5 april 2022
Text: Adrianna Pavlica
Sheyda Sofizadeh har blivit utsedd till Årets diabetessjuksköterska 2021.

Sheyda Sofizadeh har blivit utsedd till Årets diabetessjuksköterska 2021. Hon delar med sig av sina bästa råd till andra som jobbar med samma patientgrupp.
– Man måste vara en coach och lotsa patienten genom behandlingslabyrinten ibland, säger hon.

Intresset för diabetes föddes när Sheyda Sofizadeh arbetade på njuravdelningen på NÄL. Idag är Sheyda Sofizadeh både distriktssköterska och specialistsjuksköterska men inriktning på diabetesvård.
– Diabetes är en komplicerad sjukdom, och det är allt fler som drabbas. Det är ett ämne som växer, man hör mer och mer om diabetes så det är väldigt givande att fördjupa sig i det.

”Diabetes är en komplicerad sjukdom, och det är allt fler som drabbas.”

Förbättra livet
Diabetesvården är enligt Sheyda Sofizadeh under ständig utveckling.
– Det gäller både omvårdnaden och det rent medicinska, och sättet att se på patienten. Syftet med diabetesvården är att förbättra livet för drabbade, och att se att patienter får bättre blodsocker gör att man vill fortsätta att gå till jobbet varje dag.
Diabetessjuksköterskan har en viktig roll inom vården.
– Jag måste kartlägga patientens behov och resurser. Tillsammans med patienten hittar vi grunden till problemet, sedan försöker vi att lösa det tillsammans. Jag coachar dem och hjälper till med livsstilsförändringar och behandling. Det finns intressanta behandlingsmöjligheter och få hinder för att få till en bra insats för patienterna.

Ta små steg
Viktigt för Sheyda Sofizadeh är att ha respekt för och empati med patienten och inte skuldbelägga någon.
– Övervikt är en stor del av problemet för patienterna, så det måste man ta i beaktande när man jobbar med dem. Man kan inte bara ge en medicin till patienten och säga att vi ses om ett år, det räcker inte. Vi som sjuksköterskor måste ha tid till att hjälpa patienterna med frågor kring livsstilsförändring också.
Sheyda Sofizadehs främsta rekommendation till andra diabetessjuksköterskor är att ha tålamod.
– Det handlar om att jobba långsiktigt och ta små steg. Varje liten förändring är positiv i det gemensamma försöket att nå målet.
Sheyda Sofizadeh forskar också, just nu om retinopati, och har bland annat skrivit en artikel om blodsockret hos friska personer.