Presentation
Medicin Linköping

Tid för både introduktion och reflektion

Publicerad 5 april 2022
Evelina Åsvärd, Amelie Svejdur och Dennis Muslijevic är alla överens om att en grundlig introduktion är viktig för att få en bra start på sin karriär. På medicinska och geriatriska akutkliniken träffar de många olika typer av patienter och de lär sig ständigt nya saker. Foto: Lasse Hejdenberg
Evelina Åsvärd, Amelie Svejdur och Dennis Muslijevic är alla överens om att en grundlig introduktion är viktig för att få en bra start på sin karriär. På medicinska och geriatriska akutkliniken träffar de många olika typer av patienter och de lär sig ständigt nya saker. Foto: Lasse Hejdenberg

En gedigen introduktion har länge varit praxis på den medicinska akutvårdsavdelningen vid Linköpings universitetssjukhus. Nu höjs nivån ytterligare. Förutom en lång introduktion och ett uppskattat mentorprogram får nya medarbetare även tid för reflektion och studier.

Sigbritt Willers, vårdenhetschef på avdelningen MAVA/MIMA. Foto: Lasse Hejdenberg
Sigbritt Willers, vårdenhetschef på avdelningen MAVA/MIMA. Foto: Lasse Hejdenberg

I januari blev Evelina Åsvärd färdig sjuksköterska. Ögonblicket när hon gick in på MAVA, den medicinska akutvårdsavdelningen, för sitt allra första arbetspass som sjuksköterska kommer hon att minnas länge.
– Det var både skrämmande och otroligt roligt. Jag skulle jobba kväll. Först fick jag introduktionspärmen och sedan min nya skylt som det står sjuksköterska på. Jag kunde inte sluta le för det kändes så häftigt, säger hon.

Satsar på introduktionen
Sjuksköterskorna på MAVA möter många olika typer av patienter och ingen dag är den andra lik. Tack vare avdelningens stora bredd söker sig många nyutexaminerade sjuksköterskor hit. Men arbetet är inte bara spännande, det är även intensivt och krävande. Därför är det viktigt att de nya medarbetarna får en grundlig introduktion.
En fyra veckor lång introduktion har varit självklar sedan lång tid tillbaka. Dessutom finns det sedan tidigare ett uppskattat mentorprogram som tar vid när introduktionen är över. I mentorprogrammet får de stora personliga frågorna ta plats.
– Allt det här fungerar väldigt bra men det kändes som om vi behövde göra ännu mer. Vi har därför förlängt introduktionen med ytterligare några dagar och vi har även infört administrativa pass, säger Sigbritt Willers, vårdenhetschef på avdelningen MAVA/MIMA vid medicinska och geriatriska akutkliniken.

Vi söker sjuksköterskor till MAVA/MIMA Medicinska och Geriatriska Akutkliniken. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Tid för reflektion och studier
De administrativa passen ligger utspridda med cirka tre veckors mellanrum det första halvåret. Under de här dagarna kommer sjuksköterskorna till avdelningen i sina civila kläder och ägnar sig helt åt studier och egen reflektion.
– Det har varit väldigt skönt att ha de här passen. Jag har fått en paus från de vanliga arbetsdagarna och har läst på om saker jag inte har stött på tidigare och övat på saker som jag känner mig osäker på, säger Evelina som tidigare har arbetat som undersköterska på avdelningen.
Hon får medhåll av Dennis Muslijevic, som även han blev färdig sjuksköterska tidigare i år.
– Som sjuksköterska har du ett helt vårdlag för dig själv och allt rullar bara på. Det blir lätt väldigt mycket, men så kommer de här administrativa passen och du får tid att stanna upp. Under de här dagarna har jag fått tillfälle att landa, säger han.
Förutom att öva på svåra moment och komma ikapp rent mentalt finns det möjlighet för sjuksköterskorna att lägga tid på digitala utbildningar. En del övningar är obligatoriska för att få behörighet till vissa av apparaterna på avdelningen. Både Dennis och Evelina uppskattar att de slipper jobba över för att få tid till att plugga in allt nytt som de ska lära sig.

Erfarna kollegor på avdelningen
Sjuksköterskan Amelie Svejdur handleder nya medarbetare och även sjuksköterskor som ska börja arbeta på intermediärvårdsavdelningen, MIMA. Arbetet med att handleda medarbetare är något som hon uppskattar och själv får ut mycket av.
Amelie har arbetat på MAVA sedan 2008. Under de här åren har hon bland annat hunnit gå en betald specialistutbildning i medicinsk vård samt blivit involverad både i verksamhetsutveckling och fått rollen som koordinator. Numera tillbringar hon mycket tid på MIMA. Här hamnar kritiskt sjuka patienter som behöver extra övervakning.
– Varje dag är unik och jag vet aldrig vad jag har framför mig. Jag lär mig ständigt nya saker, inte minst när jag är på MIMA. Utvecklingen där går jättesnabbt och arbetet är roligt och kompetensutvecklande, säger hon.
Sjuksköterskorna på MIMA har ett par år på MAVA i bagaget. Tack vare att de aktivt söker sig ut till MAVA har nya sjuksköterskor alltid möjlighet att rådfråga en mer erfaren kollega.
Några månader in i sina nya roller som sjuksköterskor är Dennis och Evelina möra men glada. Även om de har intensiva veckor bakom sig så är de båda väldigt nöjda med sina introduktionsveckor och valet att söka sig till MAVA.
– Introduktionen var väldigt rolig. Jag skrattade väldigt mycket och lärde mig jättemycket. Jag valde MAVA framför allt för att det finns en sådan bredd här och jag har alltid varit intresserad av det medicinska. Det här känns väldigt bra, säger Dennis.

Region Östergötland – Universitetssjukhuset i Linköping – Medicin

Inom Medicinska och geriatriska akutkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, finns två sektioner: Medicinsk akutvårdsavdelning, MAVA, med inriktning bred akut internmedicin inklusive intermediärvårdsenheten MIMA som vårdar svårt medicinskt sjuka patienter med ökat övervakningsbehov, och Geriatrisk akutvårdsavdelning, GAVA, där även den kliniska undervisningsavdelningen KUA och kognitionsenhet ingår.

regionostergotland.se