Presentation
Palliativ vård

Var med och bygg vår framtida ASIH-verksamhet på Sahlgrenska!

Publicerad 26 oktober 2022
Jessica Strömberg, sektionsledare, Josephine Kvist, sjuksköterska, Linda Sandin, kurator, och Thorleif Thorlin, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin. Foto: Lisa Jabar  / AnnalisaFoto
Jessica Strömberg, sektionsledare, Josephine Kvist, sjuksköterska, Linda Sandin, kurator, och Thorleif Thorlin, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

Nu samlas den specialiserade palliativa vården i Göteborg på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Det innebär att man får sammanhållna team som kan erbjuda patienterna kvalificerad specialiserad palliativ vård dygnet runt. Här kan du som är sjuksköterska vara med från start och utveckla den viktiga vården i livets slutskede. Det är ett självständigt och tillfredsställande arbete med fokus på helhetsperspektiv.

Den palliativa vården i Göteborgs stad har omorganiserats under 2022. Innan omorganisationen bedrevs den specialiserade palliativa vården i Göteborg av ASIH-team (Avancerad sjukvård i hemmet) som utgjordes av kommunanställda sjuksköterskor och rehab-personal samt SU-anställda läkare och kuratorer. Efter omorganisationen har SU startat Palliativa resursteamet, bestående av sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och kuratorer från Sahlgrenska universitetssjukhuset som i nuläget arbetar måndag till fredag dagtid. Dessa resursteam vänder sig nu även till de närliggande kommunerna Mölndal, Härryda, Partille och Öckerö.
Palliativt resursteam samverkar i nuläget med den kommunala hemsjukvården kring palliativa patienter i hemmet. Denna vårdform har dock inte kunnat leva upp till det avancerade vårdbehov som patientgruppen har. Därför har nu beslut tagits att åter bygga upp en ASIH-verksamhet, men den här gången utgår verksamheten helt ifrån Sahlgrenska.
– Det är en otroligt positiv förändring för både personal och patienter, och vi är väldigt glada över det här beslutet. Nu kommer vi återigen att kunna erbjuda avancerad dygnet-runt vård med kontinuitet i patienternas hem. Därmed kan vi undvika många sjukhusbesök och att patienter bollas runt, säger Jessica Strömberg, som började i den palliativa vården direkt efter sin sjuksköterskeexamen för fem år sedan. Efter att ha arbetat för kommunens ASIH har Jessica nu en samordnande roll som sektionsledare inom Sahlgrenskas palliativa resursteam.

Palliativa resursteamen PRT- kommande ASIH söker sjuksköterskor. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Använda sin kompetens
Hon får medhåll av Thorleif Thorlin, specialistläkare i rehabiliteringsmedicin i botten och sedan några år tillbaka verksam inom den palliativa vården på SU.
– Våra patienter har behov av specialistvård dygnet runt för att känna sig tillräckligt trygga i sina hem och därmed undvika onödiga sjukhusinläggningar. Man kan göra så otroligt mycket i hemmet med de verktyg som finns i ASIH-teamet. För patienterna innebär det en ökad livskvalitet, då väldigt många behandlingar, provtagningar och annat kan göras hemma, och för medarbetarna att de verkligen får använda hela sin kompetens. Det är en fantastisk vårdform, säger han.
Den palliativa vården har ett holistiskt perspektiv med fokus på att lindra lidande och främja livskvalitet för patienter och närstående. Det kan vara tungt och svårt att arbeta med obotligt sjuka patienter, men socionomen Linda Sandin, som arbetar som kurator inom palliativt resursteam, menar att det också är många skratt i mötet med patienter och närstående.
– För mig är det en givande och fin vårdform. Vi får tid med patienterna och får förhoppningsvis lära känna dem och eventuella närstående. Det är väldigt fint att få komma in i deras hem, då får man en mer personlig bild, och vi får i många möten ta del av patienternas livsberättelse, säger hon.

Lyhördhet för idéer
Den nya organisationen har ännu inte tagit form och det kommer att ta tid att få alla pusselbitar på plats. Men klart är att SU behöver rekrytera ett stort antal engagerade, självständiga och drivna sjuksköterskor. Det är en chans att få vara med från början, bygga upp den nya verksamheten och påverka hur det nya ASIH utvecklas.
– Det är ett jätteroligt och intressant skede att börja här nu, eftersom vi alla kommer att kunna påverka utformningen. Det finns en lyhördhet för nya idéer och jag upplever att chefer och ledning är väldigt inkännande och redo att ta till sig våra tankar och erfarenheter. Det är ett öppet klimat, menar sjuksköterskan Josephine Kvist, som efter examen jobbade inom hemsjukvård, på ett hospice, och sedan i ASIH. Josephine arbetar nu i det palliativa resursteamet på SU.
Alla fyra är överens om att det viktigaste för att passa och trivas inom palliativ vård är att vara trygg i sin yrkesroll och våga möta patienter och närstående i svåra livssituationer. Du behöver gilla att arbeta självständigt och fritt. Om du sedan är nyutexaminerad sjuksköterska eller har lång erfarenhet spelar mindre roll.
Den palliativa sektionen på SU ger goda möjligheter till kompetensutveckling och avsätter väl tilltagen introduktionstid där man går bredvid en erfaren kollega. På palliativa sektionen på SU finns en stark sammanhållning, arbetsglädje och fokus på teamutveckling.
Här kan du som är sjuksköterska utvecklas både professionellt och personligt och göra skillnad på riktigt!

Palliativa resursteamen PRT- kommande ASIH söker sjuksköterskor. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Palliativ vård – Sahlgrenska universitetssjukhuset

Den palliativa vården i Göteborg, Mölndal, Härryda, Partille och Öckerö kommer att samlas på Sahlgrenska sjukhuset, med en ny ASIH-enhet. Den nya organisationen innebär stora förbättringar för patienterna, med tillgång till avancerad sjukvård i sina hem dygnet runt. För sjuksköterskor innebär detta en möjlighet att vara med från början och driva utvecklingen av denna viktiga vårdform.

Är du intresserad? Läs mer på: www.vgregion.se/introduktion