Presentation
Region Kronoberg AVA och akuten i Växjö

En akademisk akutklinik full av möjligheter

Publicerad 24 oktober 2023
Foto: Martina Wärenfeldt
Sara Wireklint, Tünde Mako, Carina Elmqvist, Julia Michelsen och Filippa Ströberg Ohlander trivs inom akutvården. Foto: Martina Wärenfeldt
Sara Wireklint, Tünde Mako, Carina Elmqvist, Julia Michelsen och Filippa Ströberg Ohlander trivs inom akutvården. Foto: Martina Wärenfeldt

Utvecklingskurvan för sjuksköterskorna på AVA och akuten i Växjö är lika brant som spännande. Tack vare klinikens akademiska inriktning finns det dessutom goda möjligheter att vara med och utveckla vården på flera olika plan.

Sorlet i fikarummet på akutkliniken i Växjö handlar, som på de flesta sjukhus, om allt mellan himmel och jord. Men det finns en sak som utmärker sig. Någonstans mellan allvar, familjeliv och helgplaner har även forskning fått en självklar plats.
– Akademin är inte ett parallellt spår utan har blivit en del av vår verksamhet, säger sjuksköterskan Sara Wireklint som i våras tog sin doktorsexamen inom vårdvetenskap med triage som ämnesområde.
Sara har studerat på halvfart och därmed varit en del i det kliniska arbetet under sin utbildning. Delaktigheten i kombination med ämnesområdet triage, som onekligen är ett högaktuellt ämne på just en akutmottagning, har haft en positiv inverkan på klinikens forskningsinriktning.
Att det akademiska och kliniska arbetet är tätt sammanflätat blir allt tydligare på kliniken. Sedan januari 2023 är målet uttalat. Akutkliniken ska bli en akademisk klinik med en stark utvecklings-, forsknings- och utbildningskultur.
– Vi ska helt enkelt bli bäst i landet, säger Carina Elmqvist.
Carina är knuten till Linnéuniversitetet och forskningschef i Region Kronoberg. Sedan årsskiftet arbetar hon även 20 procent som klinisk professor på akutkliniken i Växjö. Här är hennes uppgift att vara en brobyggare mellan akademi och klinik samt att inspirera, engagera och motivera medarbetarna.

Jobba med oss på AVA. Klicka här för att läsa mer och ansöka (Sista ansökningsdag har passerat)

Jobba med oss på Akuten. Klicka här för att läsa mer och ansöka (Sista ansökningsdag har passerat)

Betalda utbildningar
En av dem som har inspirerats är sjuksköterskan Tünde Mako. För Tünde, som arbetar på akuten, väcktes drömmen om att doktorera redan under sjuksköterskeutbildningen. Men det var efter samtal med Carina och Sara som drömmarna tog en fastare form.
– Jag ska påbörja en forskarutbildning på halvtid, säger Tünde och berättar att hon ska titta närmare på de patienter som blir hänvisade från akutmottagningen till annan vårdnivå eller med egenvårdsråd.
Just den positiva inställningen till utbildning och utveckling är en av anledningarna till att Sara fortfarande är kvar på kliniken efter 20 år, trots att planen från början var att stanna ett år.
– Att möta människor på det sätt som vi dagligen gör på akutmottagningen är en utmaning men också en ynnest, säger hon.

Utvecklande arbete
Några som är i början av sin sjuksköterskekarriär är Julia Michelsen och Filippa Ströberg Ohlander. Båda två arbetar på AVA i Växjö. Julia blev färdig sjuksköterska 2020 och hade tidigt siktet inställt på akutvård.
– Jag hade hört väldigt gott om avdelningen. Upplägget med korta vårdtider och ett brett arbete där man får träffa alla olika typer av patienter verkade dessutom väldigt intressant, säger hon.
Trots att Julia började på avdelningen mitt under brinnande pandemi fastnade hon omedelbart för akutvården. Hennes utvecklingskurva har varit brant och sedan ett år tillbaka är hon introducerad på avdelningens observationsplatser.
– Vi har fyra övervakningsplatser för patienter som är svårt sjuka, säger Julia och berättar att vårdtiderna inne på ”obset” är korta och mer medicintekniskt krävande.
För att få behörighet att arbeta med observationsplatserna får sjuksköterskorna en introduktion och en utbildning i akut medicinskt omhändertagande.

Stark sammanhållning
Filippa, som började på avdelningen vid årsskiftet, står näst på tur att introduceras till ”obset”. Hon tycker att det är lite nervöst att få så mycket ansvar, samtidigt som hon vet att det är en utmaning hon kommer att växa av.
Dessutom finns det alltid kollegor att rådfråga. Sjuksköterskorna inne på AVA arbetar alltid tillsammans med en undersköterska.
Både Filippa och Julia hyllar sina kollegor. Förutom det starka och utvecklande teamarbetet som präglar hela kliniken har de en väldigt fin sammanhållning.
– När jag började här kände jag mig välkommen direkt. Det är ett öppet klimat och alla pratar med alla. Vi är som ett stort kompisgäng, säger Filippa och berättar att hon efter sina månader på akutkliniken har svårt att se att hon skulle vilja arbeta någon annanstans.

Jobba med oss på AVA. Klicka här för att läsa mer och ansöka (Sista ansökningsdag har passerat)

Jobba med oss på Akuten. Klicka här för att läsa mer och ansöka (Sista ansökningsdag har passerat)

AVA och akuten i Växjö – Region Kronoberg

Akutmottagningen i Växjö behandlar akut sjuka inom specialiteterna medicin, infektion, kirurgi och ortopedi. På kvällar, nätter och helger omhändertas även patienter med ögon- och öron-näsa-halsproblem.
Akutvårdsavdelningen, AVA, har idag 16 vårdplatser varav fyra är observationsplatser. På AVA omhändertas vuxna patienter med olika vårdbehov, olika sjukdomar, olika kliniktillhörighet och bakgrunder. Patienterna vårdas en kortare tid innan vårdplanen för patienten har klarnat. Patienten går sedan vidare till annan vårdavdelning eller skrivs ut till hemmet. Att arbeta på AVA är därmed speciellt, och som sjuksköterska får du en bred kunskap.

regionkronoberg.se