Presentation
Skaraborgs sjukhus Akutverksamheten och AnOpIVA

Stark sammanhållning i toppmoderna lokaler

Publicerad 10 april 2024
Foto: Stefan Svensson
William Dixman och Magdalena Borell vid akutverksamheten. Foto: Stefan Svensson
William Dixman och Magdalena Borell vid akutverksamheten. Foto: Stefan Svensson

Arbetet på anestesi/operation/IVA och akutverksamheten vid Skaraborgs sjukhus är varierande, högteknologiskt och utvecklande. Dessutom är sammanhållningen vid de båda verksamheterna något utöver det vanliga.
– Vi hittar en enorm styrka i varandra, säger sjuksköterskan Magdalena Borell.

– Det är svårt att förklara hur dagen har varit för någon som inte har varit på plats. Det är bara kollegorna som verkligen kan förstå. Vi hittar en enorm styrka i varandra och vet att vi klarar allt tillsammans, säger Magdalena Borell som sedan tio år arbetar på akuten i Skövde.
Medarbetarna inom akutverksamheten roterar, utifrån sin erfarenhet, mellan medicin, ortopedi, kirurgi, barnakut och triage. Erfarna sjuksköterskor bemannar även hjärtsparken, som servar hela sjukhuset, och traumasökaren.
– Det jag gillar mest med arbetet är variationen och de snabba patientmötena. Även diagnoserna varierar från inte så allvarliga till akuta tillstånd, säger Magdalena, som också arbetar halvtid som ledningssjuksköterska.
Ytterligare en fördel med akutverksamheten är det breda lärandet. William Dixman började arbeta på akuten direkt efter sin examen i juni. Parallellt med arbetet gör han sitt kliniska basår vilket bland annat innebär att han varannan tisdag går olika internutbildningar.
– Trots att det är mycket att lära känner jag mig bekväm i min roll. Jag fick en väldigt bra introduktion och bredvidgång. Och även om det är mycket att sätta sig in i så finns det alltid någon att fråga. Det är ett utmanande och otroligt roligt arbete, säger han.
I höstas flyttade akutverksamheten i Skövde in i nybyggda, ljusa och toppmoderna lokaler. De nya lokalerna är dessutom mycket större än de gamla så arbetsmiljön är lugnare.

Senaste tekniken i trivsamma lokaler
En trappa upp genomgick även anestesi/operation/IVA en liknande flytt. Lokalerna har fönster ut mot grönskan och är både högteknologiska och praktiska. En av många finesser är det nya integrationssystemet som styr ventilation, lampor och media.
– Nu börjar vi landa i allt det nya, säger Linda Wallberg.
När Linda fick chansen att gå en betald uppdragsutbildning tack vare samarbetet med Högskolan i Skövde kändes det självklart att hoppa på. Idag arbetar hon som operationssjuksköterska på operationsavdelningens sydsida, som har hand om urologi, gyn, kirurgi, kärl och robotkirurgi inom flera områden.
Linda möter patienter med planerade såväl som akuta operationer samt springer på traumalarm och urakuta kejsarsnitt. Operationsavdelningen har även en hybridsal där medarbetarna med hjälp av en avancerad röntgenrobot kan åtgärda komplicerade frakturer och utföra ERCP.
– Det jag gillar mest med mitt arbete är att jag inte alltid vet vad som väntar. Det är en fantastisk känsla när allt flyter på och jag ligger steget före, säger hon.

Ida Jensen, Linda Wallberg och Jonathan Strålman vid AnOpIVA. Foto: Stefan Svensson
Ida Jensen, Linda Wallberg och Jonathan Strålman vid AnOpIVA. Foto: Stefan Svensson

Stark teamkänsla
Anestesisjuksköterskan Ida Jensen har även hon gått en betald specialistutbildning. Hon arbetar på operationsavdelningen men på nordsidan. Där ingår klinikerna ortopedi, öron- näsa- och hals samt access and device. Anestesisjuksköterskor på nord har även uteverksamhet vilket innebär att de lämnar operationsavdelningen för att söva patienter på MR, ablation och ECT-behandlingar.
– Vi har en hel del barnanestesi vilket jag tycker är roligt. Man måste vara extra lyhörd och flexibel för att möta varje barns unika behov så att deras upplevelse blir så bra som möjligt. Det bästa med mitt arbete är teamkänslan. Ett stort plus är också att vi vårdar en patient i taget. Då kan man ha fullt fokus på patienten, säger hon.

Fokuserat och helhjärtat
För sju år sedan blev Jonathan Strålman färdig intensivvårdssjuksköterska. Idag arbetar han på IVA där han även är sektionsledare. IVA samarbetar med både operation/anestesi och akuten och bemannar också uppvaket och dagkirurgin.
Även Jonathans arbete är varierat och han möter en bred patientgrupp. Trots att han dagligen möter svårt sjuka patienter är det inte det tunga som definierar avdelningen.
– I de allra flesta fall går det bra för våra patienter och det är något som ger energi åt hela avdelningen. Vi har åtta platser och är välbemannade om man jämför med en vårdavdelning. Det gör att vi kan arbeta helhjärtat här och nu för våra patienter. Eftersom vi arbetar så tajt tillsammans och måste kunna lita på varandra skapas en stark teamkänsla, säger han.

Akutverksamheten och AnOpIVA vid Skaraborgs sjukhus – Västra Götalandsregionen

Skaraborgs sjukhus är ett trauma- och akutsjukhus med intensivvård och akutsjukvård. Vi erbjuder vård inom ett trettiotal medicinska, kirurgiska och psykiatriska specialiteter. Sjukhuset är en del av Västra Götalandsregionen, och har verksamhet i Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde

Skaraborgs sjukhus har totalt 450 vårdplatser och omkring 4 500 anställda. Upptagningsområdet är de femton kommuner i Västra Götalands län som tidigare ingick i Skaraborgs län. I området finns cirka 260 000 invånare. Vid sjukhuset bedrivs även forskning, utvecklingsarbete och utbildning.

Klicka här för att läsa mer om att jobba på Skaraborgs sjukhus