Presentation
Praktikertjänst Egna mottagningar

Frihet och ansvar på Praktikertjänst

Publicerad 30 oktober 2024
Sara Jansson, sjuksköterska och delägare av Backa vårdcentral i Karlskoga. Foto: Kicki Nilsson
Sara Jansson, sjuksköterska och delägare av Backa vårdcentral i Karlskoga. Foto: Kicki Nilsson

På Praktikertjänst är det medarbetarna som äger företaget. Det ger engagemang, kontinuitet och ett fokuserat kvalitetsarbete. Möt två av Praktikertjänsts sjuksköterskor, som startat egna mottagningar. Karin driver en vaccinationscentral i Malmö och Sara en hälsocentral i Karlskoga.

Karin Fröberg brinner för att arbeta med förebyggande hälsovård. När hon fick möjlighet att starta och driva en egen vaccinationsmottagning i Malmö var hon inte sen att nappa på erbjudandet. Vaccincenter Varvet i Västra hamnen i Malmö öppnade för ett drygt halvår sedan och är Praktikertjänsts första vaccinationscentral. Till mottagningen hör också två vaccinationsbussar som åker till olika samhällen runtom i Skåne, Halland och delar av Småland.
– Det är otroligt roligt att få vara med och öppna, forma och leda den här verksamheten. Det var helt rätt steg för mig, säger hon.
För Karin blev det också lite som att komma ”hem”. Hon hade arbetat på Praktikertjänst i många år och varit med om att starta S:t Hans hälsocentral i Lund, som hon inte hade några tankar på att lämna. Men hon blev värvad till ett annat vårdföretag 2018 och arbetade där med att starta upp vaccinationscenter.
– Det var med stor vånda som jag lämnade Praktikertjänst eftersom jag trivdes så otroligt bra. När jag sedan fick chans att komma tillbaka kändes det så rätt, säger hon.

Vill jobba förebyggande
Att arbeta med vaccinationer är helt i linje med Karins stora intresse för förebyggande hälsovård.
– Vi förhindrar svåra sjukdomar som riskerar att leda till väldigt allvarliga komplikationer och i värsta fall döden. En stark drivkraft hos mig är att sprida kunskap om hur viktigt det är för både individen och samhället att man skyddar sig med vaccin.
Karin menar att arbetet med vaccinationscentralen kombinerar det bästa av två världar. Hon har stor frihet att utforma verksamheten som hon själv anser bäst, samtidigt som hon har Praktikertjänsts omfattande resurser och kunskap i ryggen.
– Jag har en fantastisk uppbackning när det gäller ekonomi, HR, regelefterlevnad och annat. Det är en väldigt värdefull avlastning, som gör att jag kan fokusera helt på att utveckla verksamheten. Jag skulle verkligen vilja uppmana fler sjuksköterskor att våga ta ett sådant här steg, säger hon.

Helt ny hälsocentral
En annan sjuksköterska som vågat är Sara Jansson, som alldeles nyligen kunde slå upp portarna till Backa vårdcentral i Karlskoga. Vårdcentralen är Praktikertjänsts första i Region Örebro. Sara, som är barnsjuksköterska, arbetade tidigare i den offentliga vården. Där arbetade hon bland annat inom elevhälsan, barn- och ungdomsmedicin och som chef för specialmottagningarna på Karlskoga lasarett.
– Jag har alltid haft ett intresse för att starta eget och när regionens barn- och ungdomssjukvård stod inför en stor omorganisation kände jag att det var rätt tid. Jag hade svårt att förlika mig med hur svårt det kan vara att utveckla och påverka vården i en stor offentlig organisation, berättar hon.
Tillsammans med en kollega tog hon kontakt med Praktikertjänst och lade fram sitt förslag om en ny vårdcentral i Karlskoga.
– De nappade direkt. Det finns ett stort behov av att utveckla primärvården i vår region och jag har fått så mycket stöd hela vägen, säger hon.
Processen tog tre år från idé till färdig verksamhet. Sara är verksamhetsansvarig och delägare tillsammans med distriktsläkarna Nina Pasanen och Krister Åkesson. Det svåraste var att hitta en lämplig lokal. Nu huserar hälsocentralen tillsammans med en tandläkarpraktik, också den i Praktikertjänsts regi, i stora, ändamålsenliga lokaler, där det finns plats att växa. Tillsammans bildar mottagningarna ett vårdnav, med hälsovård, tandvård och käkkirurgi.

Stort intresse hos allmänheten
Sara och hennes delägarkollegor har rekryterat ett multiprofessionellt team och visionen är att ge god och patientsäker vård som fyller de behov som finns. Tillgängligheten är viktig och alla patienter erbjuds en fast läkarkontakt.
– Intresset hos allmänheten har varit väldigt stort och redan innan vi öppnade hade vi över tusen patienter listade. Vi har ett mycket gott samarbete med regionen, det finns ingen rivalitet utan vi bygger tillsammans broar för patienternas bästa, framhåller Sara.
Precis som Karin vill Sara lyfta fram vikten av det stöd och de resurser som Praktikertjänst erbjuder.
– Utan Praktikertjänst hade det aldrig gått. Vi går inte in med egna pengar och de detaljstyr inte, utan ger guidning och support. Nu känns det enormt spännande att få utveckla hälsocentralen tillsammans med våra kompetenta och entusiastiska medarbetare!

Karin Fröberg, sjuksköterska, verksamhetschef och delägare av Vaccincenter Varvet i Malmö. Foto: Peter Kroon
Karin Fröberg, sjuksköterska, verksamhetschef och delägare av Vaccincenter Varvet i Malmö. Foto: Peter Kroon
Praktikertjänst

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1 300 ledande praktiker – bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 7300 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 730 mottagningar i hela Sverige.

praktikertjanst.se