Äldreomsorg

Ledande roll för sjuksköterskor i äldreomsorgen

Publicerad 7 april 2025
Text: Annika Wihlborg
Alma Agic, verksamhetschef på äldreboendet Humana Åby ängar.

Sjuksköterskans viktigaste uppgifter i äldreomsorgen är att fördjupa sig i omvårdnaden, leda arbetslag, säkerställa att rutiner och processer tillämpas i praktiken och stötta medarbetarna i att ge bästa möjliga omvårdnad. Sjuksköterskor initierar, driver och deltar i många fall också i verksamhetsutvecklingen.

– Jag sökte mig till äldreomsorgen eftersom jag brinner för verksamhetsutveckling. Äldreomsorgen erbjuder mig goda möjligheter att påverka verksamheten. Det är också fantastiskt att arbeta med äldre, man får otroligt mycket tillbaka i mötet med dem och det är givande att få vara med och bidra till deras livskvalitet, säger Alma Agic, verksamhetschef på äldreboendet Humana Åby ängar i Vallentuna. Hon hade tidigare arbetat på bland annat kirurgen, ortopeden och på en hjärtavdelning på Norrtälje sjukhus innan hon sökte sig till äldreomsorgen som gruppchef på Blomsterfonden i Stockholm och verksamhetschef i Uppsala kommun, Solna kommun samt kvalitetsansvarig för Sollentuna geriatriken. Sedan 2023 är hon verksamhetschef på Humana Åby ängar.

”I många fall erbjuds möjligheten att kombinera arbete med specialistutbildning.”

Ger mycket tillbaka
– Sjuksköterskor har en tydlig ledande roll i äldreomsorgen. De kan även ta sig an specifika ansvarsområden, exempelvis som läkemedelsansvarig, HSL-ansvarig, inkontinensansvarig eller beställningsansvarig. Möjligheterna till specialistutbildning och ledande roller är i många fall goda, säger Alma Agic.
Att få se en boende blomma upp efter att ha blivit väl omhändertagen, att få vara med och arrangera aktiviteter som bidrar till gemenskap och livskvalitet samt att följa de boendes utveckling under en längre period är, enligt Alma Agic, några av fördelarna med att arbeta i äldreomsorgen.

Framtidsområde
En förlängd medellivslängd och ett ökat antal äldre i samhället gör äldreomsorgen till ett framtidsområde med stora utvecklingsmöjligheter för sjuksköterskor. Seniorer är ofta multisjuka när de flyttar till ett äldreboende. För sjuksköterskor är en bred kompetens och erfarenhet därmed en fördel.
– Det är självklart en fördel om sjuksköterskor som söker sig till äldreomsorgen har en relevant specialistutbildning, exempelvis Silviasyster eller specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre, men det är absolut inget krav. Vidareutbildningar inom diabetes och demens är också efterfrågade. I många fall erbjuds möjligheten att kombinera arbete med specialistutbildning, säger Alma Agic.