Bemanningssjuksköterskor viktiga för sjukvården

Publicerad 11 oktober 2017
Text: Annika Wihlborg

Eva Domanders, ordförande i Bemanningsföretagen. Foto: Håkan Målbäck
Eva Domanders, ordförande i Bemanningsföretagen. Foto: Håkan Målbäck
6 av 10 sjuksköterskor kan tänka sig att arbeta för ett bemanningsföretag för sjuksköterskor. Även 6 av 10 sjuksköterskor anser att sjuksköterskor från bemanningsföretag är viktiga för hälso- och sjukvården.

– Att knappt sextio procent av sjuksköterskorna kan tänka sig att arbeta för ett bemanningsföretag överensstämmer med vår egen undersökning, som visar att nio av tio bemanningssjuksköterskor vill stanna kvar och kan rekommendera det till andra. En del blir bemanningssjuksköterskor för att de vill ha frihet och flexibilitet i sina liv, andra letar nya utmaningar eller vill prova på olika typer av arbetsplatser. Andra vill helt enkelt jobba som frilans, säger Eva Domanders, ordförande i branschorganisationen Bemanningsföretagen och vd på bemanningsföretaget Rent a Nurse.

Överför kompetens
Att 6 av 10 sjuksköterskor anser att sjuksköterskor från bemanningsföretag är viktiga för hälso- och sjukvården beror, enligt Eva Domanders, bland annat på att bemanningssjuksköterskor ofta överför kompetens och erfarenheter från olika arbetsplatser. De förmedlar vidare det bästa vad gäller arbetssätt och liknande från de arbetsplatser man tidigare varit på. Det bidrar till att utveckla vården, vilket många sjuksköterskor och arbetsgivare uppskattar.
– Att många barnmorskor kan tänka sig att arbeta för ett bemanningsföretag beror på att man känner sig uppskattad som barnmorska och får en möjlighet att skaffa sig erfarenhet från flera olika förlossningskliniker. De uppskattas för sin erfarenhet, kompetens och arbetsinsats, säger Eva Domanders.

Strategisk HR-partner
Hennes råd till sjukvårdsaktörer som upphandlar bemanningssjuksköterskor är att anlita ett auktoriserat bemanningsföretag samt att ha dokumenterade rutiner för hur ni tar emot och samarbetar med bemanningssjuksköterskor.
– Jag vill också uppmana sjukvårdsaktörer att betrakta bemanningsföretagen som en långsiktig strategisk HR-partner. Bemanningsföretagen är bra på att agera problemlösande och att jobba nära sina kunder, säger Eva Domanders.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för sjuksköterskor?

Skulle du som barnmorska kunna tänka dig att arbeta för ett bemannings- och konsultföretag för barnmorskor?

Bland barnmorskorna som arbetar inom förlossningsvården svarade 64% Ja.

Anser du att sjuksköterskor från bemannings- och konsultföretag är viktiga för hälso- och sjukvården?