40% av kvinnliga sjuksköterskor utsatta för sexuella trakasserier

Publicerad 29 november 2017
Text: Annika Wihlborg
Sineva Ribeiro och Kristina Sundell
Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet och Kristina Sundell, sjuksköterska som startat Facebookgruppen ”Vårdens vittnesmål”

#metoo. 40 procent av de kvinnliga sjuksköterskorna har utsatts för sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp i sitt yrke. 69 procent av de utsatta har utsatts av en patient, 33 procent av en kollega och 26 procent av en chef eller överordnad kollega.

#metoo. Framtidens Karriär – Sjuksköterska har genomfört en undersökning mot ett slumpmässigt urval av kvinnliga sjuksköterskor den 20-22 november 2017. 1 024 kvinnliga sjuksköterskor har svarat på undersökningen.

För att åskådliggöra allvaret med de sexuella trakasserierna, följer här några exempel från drabbade kvinnliga sjuksköterskor.

Citat sjuksköterska 1:
”En överläkare smekte mig över rumpan, patienter har både tagit på bröst, rumpa och andra kroppsdelar. Kommentarer från anhöriga. Kommentarer från läkare om utseende.”

Citat sjuksköterska 2:
”Blev erbjuden att ha sex med överläkaren på en avdelning där jag hade praktik, när jag pluggade till sjuksköterska i utbyte mot detta skulle jag få ’ett riktigt fint omdöme’”

Citat sjuksköterska 3:
”Var på arbetsintervju och fick jobbet! Men fick sedan höra att chefen suttit och sagt att han anställt en riktig liten bakelse. Jag kände mig väldigt illa till mods och tänkte ’fick jag jobbet för att du ser mig som en liten bakelse och inte på grund av mina erfarenheter, referenser och ambitioner?’ Även fått mottaga många sexuella skämt från manliga kollegor. Typ ’man ser i dina ögon att du är kåt'”

Citat sjuksköterska 4:
”Tafsad på bröst och kön”

Citat sjuksköterska 5:
”Tafsad på, sexuellt kränkande ord, erbjuden sex eller önskan från patient att få sex”

Citat sjuksköterska 6:
”Patient har onanerat synligt och bett mig hjälpa till. Blivit tagen på rumpan och brösten. Blivit kallad olämpliga saker.”

– Så här ska det absolut inte se ut, det ska självklart råda en nolltolerans kring sexuella trakasserier i sjukvården. Undersökningsresultatet visar att arbetsgivarna inte har fullföljt sitt arbetsmiljöansvar på det här området. Jag är inte förvånad över statistiken, däremot är jag förvånad över att vi inte sett någon anstormning av ärenden, men det finns sannolikt ett mörkertal med fokus på sexuella trakasserier till oss, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Åtgärdsplan mot sexuella trakasserier
Viktiga åtgärder för att åtgärda problemet är, enligt Sineva Ribeiro, att man vågar ta upp ämnet sexuella trakasserier till diskussion på arbetsplatserna, att man verkligen tar frågan på allvar och att samtliga arbetsgivare har en åtgärdsplan för den här typen av händelser.

– Den här frågan behöver hanteras lokalt på varje arbetsplats, arbetsgivare behöver ta sitt ansvar fullt ut med arbetsmiljöplaner och jämställdhetsplaner. Vårdförbundet påminner nu om fackets viktiga roll som företrädare för medlemmarna i den här typen av frågor. Våra fackliga förtroendevalda har en mycket viktig roll på arbetsplatserna. Vi uppmanar våra medlemmar att ta kontakt med oss för rådgivning och för att driva ärenden. Alla sjuksköterskor, oavsett arbetsplats, har rätt att veta hur de ska hantera sexuella trakasserier på jobbet. När man väl har lyft problematiken på arbetsplatsen så vågar fler tala om vad de utsatts för, säger Sineva Ribeiro.

Chef eller överordnad kollega
– Jag är förvånad över att så många som 26 procent har utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp från en chef eller överordnad kollega. Det är definitivt en oroväckande siffra. Att söka stöd hos sin chef är ju det man behöver göra när man utsatts för trakasserier eller övergrepp på jobbet. Om det istället är chefen som är skyldig till trakasserierna upplever nog många sjuksköterskor att de inte vet var de ska vända sig, säger Kristina Sundell, som är sjuksköterska på akutmottagningen på Kiruna sjukhus. Hon har startat Facebookgruppen ”Vårdens vittnesmål”, där sjuksköterskor som utsatts för sexuella trakasserier i tjänsten delar med sig av sina berättelser.

Tillgång till en stödstruktur
De viktigaste åtgärderna för att minska andelen sjuksköterskor som utsätts för sexuella trakasserier eller övergrepp är, enligt Kristina Sundell, att sjuksköterskor fortsätter att diskutera ämnet, det inspirerar fler att våga dela med sig av vad de varit med om.
– Det är också viktigt att alla sjuksköterskor, oavsett arbetsplats, har tillgång till en stödstruktur som kan stötta och hjälpa vid den här typen av händelser. Man behöver också öka medvetenheten om att det finns fackliga skyddsombud på arbetsplatsen som utsatta sjuksköterskor alltid kan vända sig till, säger Kristina Sundell.

Har du som sjuksköterska blivit utsatt för sexuella trakasserier eller övergrepp i ditt yrke?
Har du som sjuksköterska blivit utsatt för sexuella trakasserier eller övergrepp i ditt yrke som sjuksköterska?
Jag blev utsatt av en...
Jag blev utsatt av en
Läs även om sexuella trakasserier mot kvinnliga läkare och socionomer