Musik och arbetsmiljö

Sjuksköterska, trubadur och avdelningschef

Publicerad 1 april 2020
Text: Adrianna Pavlica
Sjuksköterskan och avdelningschefen Joakim Blomberg planerar att allt oftare ta med sig gitarren till jobbet.
Sjuksköterskan och avdelningschefen Joakim Blomberg planerar att allt oftare ta med sig gitarren till jobbet.

Joakim Blomberg är ny avdelningschef för ortopediavdelningen på Alingsås lasarett. Sin passion, musik, hoppas kan kunna få in på avdelningen.
– Det kanske kan bli ett dragplåster för att få fler patienter att orka gå till matsalen, säger han.

Sjuksköterskan Joakim Blomberg har arbetat på Alingsås lasarett i åtta år. I januari 2020 tillträdde han som avdelningschef för ortopediavdelningen.
– Som sjuksköterska på ett sjukhus har man från första början en slags ledarroll i sitt arbetslag, man agerar arbetsledare varje pass i stort sett och ett ansvarstagande formas. Självklart har man nytta av det när man kliver upp som chef, säger Joakim Blomberg.

Det ska finnas en god arbetsmiljö samtidigt som patienten är i centrum

Musikvideo som jobbannons
Den största utmaningen hittills tycker han är att ha två grupper i fokus.
– Det ska finnas en god arbetsmiljö samtidigt som patienten är i centrum, man måste ta hänsyn till båda. Och det bästa för medarbetare kanske inte är det bästa för patienterna.
Joakim Blombergs stora passion för musik uppmärksammades i media redan för några år sedan, då han stod bakom en lite annorlunda jobbannons.
– Jag gjorde en musikvideo till en låt som jag gjort om texten till och som handlade om en dag på avdelningen. Man läste så mycket tråkigheter om vården jämt så det kan vara kul att det händer något roligt också. Det finns mycket som skulle kunna bli bättre men när man ändå är här så kan man göra det bästa av situationen och plocka fram glädjen. Då bidrar jag med musik och roligheter.

Locka patienter till matsalen
Hittills har Joakim Blombergs musikintresse främst märkts på personalfester och i ett och annat Luciatåg. På fritiden är han aktiv med spelningar och ser musiken som ett tillfälle för återhämtning. Men nu har han även en vision om hur musik ska kunna implementeras på avdelningen.
– Man skulle kunna börja med att ha en liten minikonsert i avdelningsmatsalen på högtider som jul, påsk, midsommar och liknande. Jag har också tankar på att hålla fredagskonserter vid lunch, vi har som mål att få upp patienter till matsalen, det är en del av vår rehabiliteringspolicy. Så det skulle kunna fungera som dragplåster. En del patienter ligger inne länge och kan behöva något se fram emot. Kan jag bidra med en halvtimmes glädje så gör jag gärna det, säger Joakim Blomberg.