Coronapandemin

Sjuksköterska i stormens öga

Publicerad 21 oktober 2020
Text: Adrianna Pavlica Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
IVA-sjuksköterskan Eveline Jacobson sommarpratade i P1 i juli. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson hamnade mitt i den brinnande coronapandemin.
– Jag kommer aldrig att glömma patienterna som rullar ut från oss och är så himla mycket bättre än vad de var. Vissa kunde tacka för att man räddat deras liv.

Eveline Jacobson, intensivvårdssjuksköterska på Mälarsjukhuset i Eskils­tuna, beskriver det som att det i våras först fanns en bubblande oro.
– Men covid kom mycket tidigare än man trott och det kom betydligt fler patienter än vi var förberedda på. Vi hann inte riktig göra klart de förberedelser som vi hade önskat, berättar hon.
Ganska snart kom riktlinjer som gav intensivvårdssjuksköterskorna ett större ansvar.
– Vi skulle delegera ut arbetet, och min roll blev bland annat att handleda personal som inte vanligtvis jobbade på IVA. Jag gick från att vara hands on och kunna varenda centimeter av patienten till att ha ett helikopterperspektiv. Jag blev en slags platsansvarig och koordinator och hjälpte till med prioriteringar – vad behöver vi göra nu, och vad kan vänta.

”Självklart utsätts vi i vården för situationer som andra inte gör, och det är befogat med oro.”

Kortare beslutsvägar
Hur har pandemin förändrat intensivvården?
– Jag tror att det öppnar upp för tidigare etiska diskussioner redan innan man hamnar på intensiven. Att man tar en funderare redan innan. Dessutom tror jag att beslutsvägar kan kortas på samma sätt som det gjordes nu, det blir mer effektivt. Det gick ner på regional styrning ganska snart för det fungerade inte annars. Våra ansvariga läkare fick mandat att ta många beslut, och det behövdes verkligen. Det blir mer makt åt de som jobbar.

Har en tillit
Många inom sjukvården har känt oro för att själva smittas, men Eveline Jacobson bestämde sig tidigt för att lägga oron åt sidan.
– Jag gör allt jag kan, och får ha en tillit till att skyddsutrustning fungerar. Ute i samhället känner jag mig på ett sätt mer exponerad, när man går och handlar till exempel. Men självklart utsätts vi i vården för situationer som andra inte gör, och det är befogat med oro, men jag personligen har landat i att jag litar på utrustningen.
Hur ska personalen göra för att orka även fortsättningsvis?
– Tänka att vi är fan bra. Om du inte hade varit där och gjort precis det du gör så hade patienterna inte klarat sig. Så mitt råd är: stöd varandra, och be om hjälp om man mår dåligt.

Eveline Jacobson höll ett uppmärksammat sommarprat i Sommar i P1 i juli.